Работа в САЩ – как да я намеря

работа в САЩ

Работа в САЩ – как да я намеря

Категория : Uncategorized

Как да намеря работа в САЩ е въпрос, който вълнува всеки новопристигнал Отвъд океана.

Ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни, като систематизираме най-важното, което трябва да знаете за да търсите правилно работа в САЩ.

Най-важното нещо, което ви трябва е Social Security Number (SSN) – социално-осигурителен номер. По принцип, след като сте спечелил от Лотарията ЗЕЛЕНА КАРТА, трябва социално-осигурителния ви номер да пристигне на адреса, който сте заявили за пристигането на зелената ви карта (при попълването на DS 260). Ние, обаче препоръчваме следното: няколко дни след като пристигнете в САЩ, отидете до местния офис на SSA (социално-осигурителната администрация)  за да ускорите процеса. Списък с офисите по пощенски код може да намерите тук. Носете със себе си всички документи.

Като нов имигрант трябва да бъдете реалисти. Вашите спестявания ще намалеят много по-бързо, отколкото очаквате. Може да се наложи да приемете такава работа в САЩ, която да бъде крачка назад в професионалното ви развитие. По-добре е да се настроите психически, че в началото може и да не работите това, за което сте си мечтали като малък.

Също така, трябва да сте наясно какво умеете да вършите и на какво ниво е английския ви език.

Ако уменията са ви в ИТ сектора – вероятността да работите това, което искате е доста голяма. Особено, ако сте се насочили към Калифорния. Просто бъдете реалисти.

Когато търсите работа в САЩ се опитайте да бъде близо в района, в който живеете. Това е изключително важно, особено първите няколко месеца.

Също така помислете за икономиката в района, в който ще живеете. Няма смисъл да се преместите някъде, където безработицата е голяма. Проверете перспективите в района, в който планирате да живеете. Това може да го направите по следния начин:

Нека да групираме работата в три групи:

  • неквалифициран труд
  • квалифициран труд
  • професионален/управленски
НЕКВАЛИФИЦИРАН ТРУД – работа в САЩ в склад, търговия на дребно, бързо хранене, охранители и т.н. Като цяло тези работни места са лесни, защото съществуващите жители не искат да вършат тази работа – главно заради ниското заплащане. Интервюто ви за наемане на работа за тези работни места може да бъде бързо – в рамките на няколко дни. Работодателите няма да очакват да видят или да проверят референциите ви.
КВАЛИФИЦИРАН ТРУД – тази работа в САЩ обикновено изисква да имате някакво умение. Видовете работа включват: строителство (като водопроводни инсталации, електротехници), основни бизнес умения (основни IT, продажби, бизнес администраторски функции) и т.н. Тези работни места също се рекламират на местно ниво и на сайтове като indeed.com. Като цяло ще трябва да попълните формуляр за кандидатстване, да си изпратите CV и т.н. Бихме ви препоръчали да носите със себе си препоръки от работодателите ви в България. Можете да очаквате малко по-продължителен процес на интервю и вероятно известно забавяне между първоначалното интервю и началната дата на започване. Трябва да обмислите изграждането на онлайн профил на сайт като LinkedIn, ако искате работа в офис.
ПРОФЕСИОНАЛЕН/УПРАВЛЕНСКИ – за да започнете такъв вид работа в САЩ като нов имигрант, очевидно ще трябва да имате доста добри умения и опит, добра квалификация/образование и способност да бъдете полезни за компанията от първия ден. Такива работни места често се срещат чрез лични контакти, така че разширяването на мрежата ви от контакти е важна стъпка. Работните места от този тип изискват добър онлайн профил (Monster, LinkedIn и т.н.), професионално резюме, референции/квалификации и т.н. Ако за работата, която възнамерявате да вършите ви трябва лиценз в САЩ, тогава трябва да проучите възможностите за неговото придобиване.

ДРУГИ СЪВЕТИ…..

Бихме искали да ви препоръчаме да използвате активно ИНТЕРНЕТ за проучването на отделните компании към които сте се насочили. Едно отлично място, което ние знаем и не е кой знае, колко популярно в България е Glassdoor . В този сайт може да прочете мнения за компаниите, нива на заплащане, информация за това какво да очаквате от процеса на наемане и т.н.

 


2 Коментара

Yordan todorov

November 8, 2017 at 10:08 pm

Kak da kandidatstvam za Zelene karts iskam dase mahna veche ot tazi durjava da dam po hubav jivot na decata mi iskam da vzema semeistvoto I da emigriram tam znam che nikade ne e lesno no nishto ne gybq.

Напиши коментар

Търси

Наемите в САЩ

Наемите в САЩ

Наемите в САЩ са едни от най-скъпите по света. За новопристигащи емигранти това е най-големият разхо[...]Прочети повече

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019 на Държавния департамент на САЩ. Кампанията ще протече[...]Прочети повече

Здравно осигуряване в САЩ

Здравно осигуряване в САЩ

Здравно осигуряване в САЩ е няколко пъти по-скъпо от редица страни по света. Това е така, поради фа[...]Прочети повече

Колко важна е кредитната история в САЩ

Колко важна е кредитната история в САЩ

Кредитната история в САЩ е от изключително значение за всеки един, който живее в тази страна. При п[...]Прочети повече

Трябва ли да имам спестявания

Трябва ли да имам спестявания

Трябва ли да имам спестявания? Това е най-често задавания въпрос, когато става дума за Лотария Зеле[...]Прочети повече