Колко важна е кредитната история в САЩ

кредитната история в САЩ

Колко важна е кредитната история в САЩ

Категория : кредитна история

Кредитната история в САЩ е от изключително значение за всеки един, който живее в тази страна.

При първоначалното ви пристигане в Щатите трябва да направите три неща: да си изкарате социален номер, да си изкарте шофьорска книжка и да започнете да си градите кредитната история в САЩ.

Препоръчваме ви да направите следното:

 •  Отворете си сметка в голяма банка. Ако сте семейство – отворете си две, за всеки партньор по една. Наличието на банкова сметка не играе роля при формирането на кредитните ви точки/credit score, но е препоръчително, тъй като ще може да вземете от банката –  secured credit card (защитена кредитна карта – буквален превод). Какво означава тази карта – след малко.
 • Попитайте банката за дебитна карта като начало и помолете за помощ при изграждането на кредитната си история.
 • Ако имате роднина или приятел, който вече живее в САЩ и има добра кредитна история, може да вземе кредит на ваше име и по този начин да ви помогне неимоверно много, но малко хора биха се навили на това нещо.
 • Ако имате кредитна карта АМЕРИКАН ЕКСПРЕС в България, може да ги помолите за “глобален трансфер”. За да направите това трябва първо да си изкарате социален номер (SSN-social security number)
 • Отворете си защитена кредитна карта (secured credit card). Тези кредитни карти са необходими за изграждането на кредитната история в САЩ. Концепцията на тези кредитни карти е следната – вие давате депозит, а компанията ви дава кредитна карта с кредитен лимит, който е равен на сумата на депозита. Давате депозит от $500 и получавате кредитна карта за $500. Наистина – получавате кредит срещу собствените си пари и не може да си ги вземете обратно поне 6 месеца, но това е много полезен начин и вероятно едно от най-добрите неща, които трябва да направите за да започнете да изграждате бързо кредитната си история.
 • Опитайте се да не харчите повече от 25% от кредитния лимит на всяка кредитна карта и всеки кредит, които ползвате. В същото време е хубаво кредитите да се ползват, т.е. движението по тях месечно, трябва да ви бъде <25%.
 • Не кандидатствайте често за кредитни карти или заеми/лизинги. Всеки път когато кандидатствате в кредитното ви досие остава следа. Това за кредиторите означава следното – този човек е закъсал и му трябват спешно пари. Освен това и кредитните ви точки намаляват от честото кандидатстване. Запомнете следното – през първите 60 дни от получаването на SSN не кандидатствайте за нищо друго, освен за защитена кредитна карта!
 • Един месец след като сте получили SSN – отворете си безплатен акаунт в КредитКарма. На този сайт ще може да следите кредитната си история и да разберете какво виждат кредиторите за вас. Освен това тук ще разберете и какъв е кредитния ви рейтинг безплатно.
 • След 2-3 месеца от започването на кредитната история в САЩ, може и да ви одобрят за автомобилен заем, но със сигуност лихвите, които ще ви предложат няма да са от най-добрите. За да вземете “евтин кредит” трябва да имате “добър кредит” .
 • След 6-12 месеца ще може да си вземете обратно депозита от защитената кредитна карта. Това ще доведе до множество оферти за вас от различни кредитни компании. Запомнете – трябва да подържате висок кредитен лимит с ниско харчене (до 25%)
 • Също така след около 9 до 12 месеца може да имате право на ипотечен кредит. Препоръчително е да си купите собствен дом, вместо да живеете под наем. Да бъдете собственик на жилище е изключително важно в САЩ и ще ви донесе много повече плюсове, отколкото минуси.
 • Проверявайте кредитния си рейтинг всяка година. Имате право на безплатно копие от кредитния си рейтинг от всяка една от трите кредитни бюра, веднъж на всеки 12 месеца и можете да го направите чрез този сайт, който предоставя доклада и от трите компании. Също така – ако имате отказан кредит поради неблагоприятен доклад от някое от тези кредитни бюра, то съответното бюро ще предостави безплатен кредитен доклад в рамките на 60 дни от неблагоприятния отчет. Това си струва да го направите, за да се уверите, че нищо не е “неточно и лошо” във вашето кредитно досие. Грешки могат да се случат, а също така някой може да се опита да открадне самоличността ви и да получи кредит от ваше име. Пазете много добре вашият SSN.
 • Кредитните бюра имат свой собствен начин за оценяване на хората и така действителните резултати могат да варират. Един от най-важните кредитни резултати е оценката FICO – това е и най-често използваната. Това е оценка, основана на информацията от трите агенции – и поради това може да отнеме няколко месеца, преди да получите този резултат. FICO резултат от 720+ точки се счита за добър – достатъчно добър, за да получите стандартни лихвени проценти, ако имате нужда от кредит. Някои кредитни карти предоставят достъп до резултата от FICO, което е много полезен начин да държите под око ситуацията. Можете също да платите, за да видите резултатите си на www.myfico.com
 • Кредитната история в САЩ е изключително важна – направете си календар и плащайте сметките си навреме. Не се правете на хитри и знайте, че всяко едно закъснение се отразява негативно в кредитното ви досие.

Ако нещо не ви е станало ясно – пишете ни!


Напиши коментар

Търси

Наемите в САЩ

Наемите в САЩ

Наемите в САЩ са едни от най-скъпите по света. За новопристигащи емигранти това е най-големият разхо[...]Прочети повече

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019 на Държавния департамент на САЩ. Кампанията ще протече[...]Прочети повече

Здравно осигуряване в САЩ

Здравно осигуряване в САЩ

Здравно осигуряване в САЩ е няколко пъти по-скъпо от редица страни по света. Това е така, поради фа[...]Прочети повече

Работа в САЩ - как да я намеря

Работа в САЩ - как да я намеря

Как да намеря работа в САЩ е въпрос, който вълнува всеки новопристигнал Отвъд океана. Ще се опитаме[...]Прочети повече

Трябва ли да имам спестявания

Трябва ли да имам спестявания

Трябва ли да имам спестявания? Това е най-често задавания въпрос, когато става дума за Лотария Зеле[...]Прочети повече