ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Как да проверя статуса си на страницата на СЕАС (Консулски електронен център)

СЕАС – електронната система за проверка на статуса може да бъде намерена тук

 

Информацията в сайта за Лотарията “ЗЕЛЕНА КАРТА” обикновено е налице след януари в годината, за която участвате. Например: ако участвате за DV2017 и сте сред избраните в световен мащаб от май’2016г., вие може да проверите статуса си на сайта не по-рано от януари 2017г.

Как става проверката – ако Вашият номер е 2017EU000098765, трябва да вкарате 2017EU98765 , т.е. всичко без нулите. Ще получите следните резултати:

 • AT NVC – игнорирайте това съобщение, то не се отнася за Лотарията “Зелена Карта”
 • In Transit – този статус се показва за кратко – когато имиграционната служба в Кентъки е изпратила дата за интервю до Посолството, но от Посолството все още не са потвърдили информацията, че са получили досието на поредния спечелил
 • Ready – този статус означава, че Посолството е получило документите и е назначена дата за интервю. Понякога този статус се вижда дори и след интервюто.
 • Issued – това е статуса, който всички искат да видят! Интервюто е минало УСПЕШНО. Визата е ПОТВЪРДЕНА/ИЗДАДЕНА!
 • Refused – това е статус, който никой не иска да види. Означава, че интервюто е минало, но е било неуспешно и виза/зелена карта няма да бъде издадена. Придружаващите лица (партньор, деца) могат да НЕ БЪДАТ одобрени, докато спечелилият може да бъде ОДОБРЕН. Ако спечелилият ЗЕЛЕНА КАРТА не бъде одобрен, то тогава и придружаващите лица (партньор, деца) получават автоматичен отказ.
 • Administrative Processing – този статус получава някой, който не е имал всички необходими документи по време на интервюто или трябва да бъдат направени, някои допълнителни проверки. Този процес може да отнеме няколко дни или месеца – толкова, колкото е необходимо
 • Derivative number – за случаи с насрочено интервю може да видим придружаващи (derivative)/допълнителни номера – 01 (основен) и допълнителни – 02,03 и т.н.

Деца над 21 години

Според законодателството на САЩ, едно дете започва да се третира като възрастен тогава, когато навърши пълнолетие, а именно – 21 години, т.е., ако детето навърши 21г. преди интервюто, няма да може да вземе Зелена Карта. Това обаче не е точно така. През 2002г. бе приет нов закон за защита на детския статус – CSPA. Този закон “замразява” детската възраст при определни обстоятелства. “Замразяването” представлява математическа формула, която е разработена специално за целите на Лотария “Зелена Карта” и добавя известно време след 21-вия рожден ден на лицето дотогава, докато процеса за одобрение или не на неговите родители завърши.

Формулата е базирана на две дати:

 • дата на кандидатстване за ЗЕЛЕНА КАРТА – началото на октомври
 • датата, когато се обявяват спечелилите на Първи етап – началото на май следващата година

Да вземем за пример лотарията за 2016 – DV2016:

Начална дата за кандидатстване – 01.10.014г. и датата, на която се обявяват спечелилите – 05.05.2015г. Дните между двете дати са 216.  Ако детето в семейството навършва 21г. на 28.02.2015, добавяме 216 към 28.02 т.е. възрастта на детето е “замразена” до 01.10.2015г. Ако до тази дата интервюто е минало, всичко ще бъде наред и детето може да замине като придружител с родителите си.

Изключително важно е да запомните следното – задължително трябва да включите децата си в онлайн формата, когато кандидатствате през есента, ако към датата на кандидатстването ви те са под 21 години.

Ако децата ви са над 21год. към датата на кандидатстването ви и не може да ги включите – не се притеснявайте. Когато спечелите ЗЕЛЕНА КАРТА и заминете за САЩ, вие пак може да изкарате легални документи за тях – възползвайки се от разпоредбите на Family Sponsored Category. Просто този процес ще отнеме доста време.

Семейно положение

Този въпрос е от изключително значение и правилното му попълване е критически важно за целия процес на кандидатстване за Лотарията “ЗЕЛЕНА КАРТА”.  Грешка тук, дори и неволна, ще доведе до вашата дисквалификация!

Някои хора избират “legally separated” (легално разделени), когато не живеят с брачния си партньор независимо, че в българското законодателство не фигурира такъв статус между двама партньори. Дори и да не живеете заедно с доскорошната си половинка, но имате сключен брак вие сте женени/омъжени. Запомнете добре!!!

Същото се отнася и за обратния случай – ако живеете заедно, но нямате подписан брак, когато попълвате електронната форма за ЗЕЛЕНА КАРТА, вие сте неженени/неомъжени!

Нека разгледаме няколко различни случая, които със сигурност ще ви бъдат от полза:

СЛУЧАЙ 1: Сватба след регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА, но преди да са излезли резултатите от нея.

При попълването, след като сте един от избраните за ЗЕЛЕНА КАРТА, на формата DS260 попълвате, че сте женен/омъжен и вписвате брачния си партньор. Разбира се, че по време на интервюто в посолството ще ви бъдат задавани въпроси за партньора, но това не бива да ви притеснява. Просто се подгответе добре и носете, някои доказателства, които ще ви напиша по надолу.

СЛУЧАЙ 2: Сватба след регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА и след като са излезли резултатите, но преди да отидете на интервю.

Ако сватбата ви е истинска – НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ОТ ВЪПРОСИТЕ В ПОСОЛСТВОТО!

Разберете едно. Лотарията ЗЕЛЕНА КАРТА е огромна възможност за милиони хора по света да отидат ЛЕГАЛНО в САЩ. И има много хора, които се опитват да манипулират системата, т.е. да направят БРАК ПО СМЕТКА, колкото и грубо да звучи. Не си и помисляйте да лъжете имиграционните власти на САЩ. Ако го направите и ви хванат – дупе да ви е яко!

Да се върнем към СЛУЧАЙ 2. Ако планирате да правите сватба скоро, след като сте разбрали, че сте избран да продължите в следващите етапи на Лотарията е по-добре да сключите брак и в последствие да попълните и изпратите формата DS260.

Ако вече сте изпратили формата DS260 и не сте включили партньора си, т.е. не сте изчакали да сключите брак, направете следното – изпратете имейл до KCC (Kentucky Consular Center – службата упълномощена да администрира Лотарията ЗЕЛЕНА КАРТА), като изискате (това е ваше право) от тях да отключат формата ви. След което нанесете необходимите корекции в DS260, т.е. попълнете необходимите данни на брачния си партньор. Включете в имейла и сканирано копие на брачното свидетелство – от КСС ще го прикачат към досието ви и на по-късен етап ще го изпратят до Посолството в София.

Ако сватбата ви е след насрочената дата за интервю – вие отново трябва да информирате КСС за промяната в семейния ви статус, но трябва да се свържете и с Посолството в София, тъй като вече имате дата за интервю. Следвайте инструкцийте от служителите на Посолството!

СЛУЧАЙ 3: Сватба след интервюто, но преди да влезете в САЩ.

Това технически е възможно, но е нежелателно. В тази ситуация всичко зависи от Посолството на САЩ и риска е твърде голям. По-добрия вариант е да сключите брак преди интервюто.

СЛУЧАЙ 4: Сватба след интервюто, след като сте пристигнал в САЩ, но преди края на годината касаеща Лотарията ЗЕЛЕНА КАРТА

Годината за ЗЕЛЕНА КАРТА започва в началото на октомври и завършва на 30 септември – например за DV2017 старта беше  в началото на октомври 2015 и ще завърши на 30 септември 2017г.

Относно слуай 4 – това се случва твърде, твърде рядко. Риска е много голям и едва ли ще успеете да ги убедите, че брака е итински.

ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ВРЪЗКАТА

 • снимки, имейли, обща банкова сметка и др. от времето преди сватбата
 • снимки или други доказателства от сватбената церемония
 • въпроси, чрез които насрещната страна да разбере, че се познавате добре вие и вашите роднини

Трябва да знаете, че дори и най-малкото съмнение относно вашата сватба, дали е истинска или не, може да доведе до дисквалификация от Лотарията и отказ за виза.

Имам бебе

Раждането на дете е най-голямата радост в живота на всяка двойка.

Ето няколко ситуации в зависимост от това, кога се е появил вашият наследник и как да действате в случай, че сте избрани да продължите напред в Лотарията:

1 СИТУАЦИЯ – Вашият наследник се е появил на бял свят, след като сте  избрани на първи етап, но преди да ви бъде насрочена дата за интервю – възможно най-бързо, направете следното:

 1. Извадете акт за раждане и паспорт на детето си
 2. Отключете формите DS260 и на двамата родители (задължително да включите цялата информация и за двама ви в email-а до KCC). Всеки един от родителите трябва да добави във формата си детето.
 3. Създайте форма DS260 за детето. Ако имате време да чакате за издаването на паспорта на детето ви е добре, ако не – при попълването на формата на детето ви, в мястото за номер на паспорт, напишете номера на паспорта на някой от вас (родителите). Това може да коригирате по-късно – преди интервюто или по време на самото интервю.
 4. Трябва да вземете детето си с вас – както по време на медицинските прегледи, така и за интервюто.

2 СИТУАЦИЯ – Раждането е след насрочената дата за интервю, но преди интервюто

При тази ситуация не може да отключите формите DS260 така, че трябва да се свържете с Посолството на САЩ и да ги информирате, че ще вземето детето си с вас на интервюто.

Направете следното:

 1. Извадете акт за раждане и паспорт на детето си.
 2. Информирайте Посолството на САЩ за раждането на детето си.
 3. Хубаво е да изпратите email до KCC за раждането, но не е задължително.
 4. Трябва да вземете детето си с вас – както по време на медицинските прегледи, така и за интервюто.

От Посолството могат да поискат да попълните формата DS260 или друга форма(DS230). Съобразете се с тях. Ако не е имало време за да изкарате акта за раждане или паспорта на детето си – кажете в Посолството и следвайте техните инструкции.

3 СИТУАЦИЯ – Ако раждането е след одобрението ви за Зелена Карта, но преди да влезете в САЩ

Това е най-лесният сценарий. Съществува специална инструкция за посрещане на нови имигранти с бебета по летищата на САЩ, но някои авиокомпании не разбират правилата и е възможно да ви бъде поискано да представите разрешение от Посолството, че новороденото ви има право да се качи на самолета на път за САЩ. Попитайте първо авиокомпанията и ако е необходимо се снабдете с документ от Посолството на САЩ.

 1. Извадете акт за раждане и паспорт на детето си.
 2. Ако авиокомпанията изисква разрешение за пътуване до САЩ на новороденото ви – обърнете се към Посолството на САЩ.
 3. Отидете до САЩ за да активирате Зелените си карти, включително и на детето си.
 4. При този сценарий вие не сте платили медицинска такса и такса за интервю на детето си, но трябва да платите такса за Зелената му карта.

4 СИТУАЦИЯ – Родило ви се е дете, след като сте влезли на територията на САЩ, т.е. активирали сте Зелената си Карта, но сте напуснали САЩ за да родите в България (не се учудвайте, защото има и такива случаи)

Има специална процедура за притежатели на Зелена Карта, които раждат извън САЩ. Тази ситуация е подобна на предната. Разликата е в това, че повторното влизане на територията на САЩ е след раждането на детето, то не трябва да е навършило 2 години при пристигането в САЩ и трябва да е придружено от един от родителите.

 1. Извадете акт за раждане и паспорт на детето си.
 2. Ако авиокомпанията изисква разрешение за пътуване до САЩ на новороденото ви – обърнете се към Посолството на САЩ.
 3. Заминете за САЩ за повторно влизане – този път с детето
 4. При този сценарий вие не сте платили медицинска такса и такса за интервю на детето си, но трябва да платите такса за Зелената му карта.

5 СИТУАЦИЯ – Активирали сте статуса си при спечелването на ЗЕЛЕНА КАРТА, върнали сте се в България за да родите, след което сте се върнали обратно в САЩ без детето или с детето, когато е навършило 2 години.

При тази ситуация трябва да подадете петиция за детето си за да може да замине с вас. Този процес може да продължи около 2 години.

 

 

Имам ли нужда от адвокат

Бихме искали да ви кажем следното – вие не се нуждаете от адвокат. Категорично! Нито при подаването на документите тук, нито когато спечелите. Процедурата е много ясна и елементарна, а документите за попълване невероятно лесни. Ако все пак има нещо, което не разбирате – задайте въпросите си на нас или потърсете повече информация в Интернет.

 

Как да отключа моята форма DS260

Отключването на формата DS260 се налага поради факта, че трябва да допълните някаква важна инфомация.

За да бъде отключено Вашето досие (DS260) е необходимо да изпратите имейл до КСС (Kentucky Consular Center – Консулски Център Кентъки – организатор и администратор на Лотарията Зелена Карта). Техният имейл е KCCDV@state.gov. В този имейл е задължително да включите следната информация:

 • трите ви имена
 • номера на досието ви – това е номера, който ще намерите на първото електронно писмо, с което ви уведомяват, че сте избран да продължите напред.

2016EU00021236 – така изглежда номера на лице, което в момента на кандидатстването живее в страна от европейския съюз. Първите четири цифри са годината, за която се провежда лотарията.

 • датата ви на раждане във формат – ММ/ДД/ГГГГ

Не е задължително да пишете, каква е причината за да искате отключването на формата DS260.

Ето ви един примерен имейл:

 

SUBJECT: Unlock request

BODY:

Name: Ivan Ivanov Ivanov

Case Number: 2016EU00021236

Date of Birth: 01/26/1978

Dear Sir/Madam,

Please unlock my DS260 form as I would like to make some revisions.

Thank you!

Best Regards,

Ivan Ivanov

 

Отключването на формата може да отнеме от няколко часа до две седмици. Ако имате насрочена дата за интервю, KCC няма да отключи формата.

Какви въпроси ще ми задават на интервюто

Обикновено хората са нервни, когато трябва да ходят на интервю в Американското посолство в София.

Това, което трябва да направите е просто да се опуснете. Или ще ви дадат Зелена карта или не, но вие просто се отпуснете.

Запомнете едно – в повечето случаи интервюто продължава по-малко от 2 минути!

Ще ви повикат по име и ако е необходимо ще трябва да представите допълнителни документи. Въпросите, които биха ви задали са следните:

 • Къде учихте?
 • Какво работихте?
 • Къде ще живеете в САЩ?
 • С кой ще живеете в САЩ?
 • Каква е връзката с хората, с които ще живеете?

Запомнете едно – най-добрия отговор е честният отговор. Не се опитвайте да лъжете или мамите!

Медицински прегледи

Към момента има две клиники, които са упълномощени от Американското Посолство в София да извършват прегледи за имигрантски и неимигрантски визи. Медицински свидетелства, които са издадени от други клиники не се приемат! 

Повече за тези клиники, както и ценоразпис може да намерите тук.

Инструкции на български език

Моля, запознайте се с официалните инструкции преди да отидете на интервюто за виза. Изтеглете ги оттук.

Каква сума ми е необходима при пристигането ми в САЩ

Това е въпрос, на който няма еднозначен отговор. Зависи от различни фактори : къде планирате да живеете, колко голямо е семейството ви, как възнамерявате да изкарвате прехраната си и др. Имайте в предвид, че трябва да имате пари за: закупуването на кола, за един наем и един депозит, както и за ежедневни разходи за минимум три месеца напред. Идеята е да имате план и бюджет. Живота в САЩ е хубав, но в никакъв случай не е евтин.

Здравно осигуряване в САЩ

Повече по темата, може да прочетете тук.

Здравна застраховка за нови имигранти

Здравна застраховка за нови имигранти – изключително важно четиво за новопристигащи в САЩ.

Нелеп инцидент с наш приятел ни провокира да направим по-задълбочено проучване за здравните застраховки, които се отнасят за спечелилите ЗЕЛЕНА КАРТА, а и не само. Какъв беше инцидента ли? Катастрофа, близо месец в кома, транспортиране от мястото на инцидента до болницата с хеликоптер и т.н. Сметката след изписването от болницата…..$620 000. Закупената застраховка от България имаше лимит от 30 000 лв. Може ли да се случи на всеки? Естествено.

След внимателен анализ на пазара в глобален мащаб, бихме искали да ви препоръчаме International Medical Group (IMG). Компанията е на пазара от 1990 г. и работи с повече от 800 000 лекари и болници в света. Предлага над 25 здравно застрахователни продукта и денонощна телефонна линия. Застрахователното покритие е от $50 000 до $2 000 000.

Естествено, че здравна застраховка за нови имигранти е нещо, което в никакъв случай не е задължително за да влезете в САЩ, но е нещо, което ще ви спести бъдещи главоболия.

Запознайте се с видовете застраховки, покрития и лимити тук

Ако желаете безплатна оферта за здравна застраховка от IMG, използвайте формата за контакт с нас:

Вашето име

Имейл

Съобщение

Пътеводител за нови имигранти

Ако вече сте получили паспорта си с имигрантската виза, моля запознайте се с Пътеводителя за нови имигранти .

Инструкции на български език за кандидатстване – НОВО

Запознайте се с подробните изисквания (НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК) за кандидатстване по програмата ЗЕЛЕНА КАРТА’2019. Към инструкциите тук.

Документи се приемат от 18.10.2017 до 22.11.2017 тук.


Търси

Наемите в САЩ

Наемите в САЩ

Наемите в САЩ са едни от най-скъпите по света. За новопристигащи емигранти това е най-големият разхо[...]Прочети повече

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019

Рестартира регистрацията за ЗЕЛЕНА КАРТА'2019 на Държавния департамент на САЩ. Кампанията ще протече[...]Прочети повече

Здравно осигуряване в САЩ

Здравно осигуряване в САЩ

Здравно осигуряване в САЩ е няколко пъти по-скъпо от редица страни по света. Това е така, поради фа[...]Прочети повече

Работа в САЩ - как да я намеря

Работа в САЩ - как да я намеря

Как да намеря работа в САЩ е въпрос, който вълнува всеки новопристигнал Отвъд океана. Ще се опитаме[...]Прочети повече

Колко важна е кредитната история в САЩ

Колко важна е кредитната история в САЩ

Кредитната история в САЩ е от изключително значение за всеки един, който живее в тази страна. При п[...]Прочети повече